Klä dig för festival

Att åka på festival är både roligt och utvecklande. Du får möjlighet att se en massa band på kort tid, men också möjlighet att träffa och festa med många nya bekantskaper. En sak många undrar över är hur man ska klä sig på festival. Det finns givetvis inga fasta regler, men väl ett antal hållpunkter man kan ta med sig. Om du följer dem är det bara att göra en packlista och så är du redo för alla möjligheter. Det spelar ingen roll om du ska på Sweden Rock Festival eller på någon stadsfestival. Samma saker gäller överallt.

Klä dig efter temat

Att klä sig efter vilken festival man ska på är ofta en bra idé. Om du ska på Summerburst är det smart att klä sig för rejv. Men den som ska på ovan nämnda Sweden Rock, eller varför inte på Gefle Metal Festival får damma av skinn- eller jeansjackan. Huruvida det är comme il faut att bära tröjor från de band du ska se tvista de lärde fortfarande om.

Klä dig för att sticka ut

På en festival gäller inga vanliga klädkoder utan här går det att ta ut svängarna. Det är faktiskt inte fel att gå helt mot temat och klä dig tvärtom, bara du vet vad du gör. Att komma på hårdrocksfestival med en massa glitter i håret och fjäderboa kan göra dig minst lika populär som att ha en vintage Iron Maiden-t-shirt.

Den som har varit på ett flertal festivaler vet vad vi menar. Ofta är det ett kompisgäng som gått ihop och kör med samma stuk. Det kan vara speciella accessoarer som peruker i olika färger, eller att alla har kilt. Om du väljer det senare kan vi varmt rekommendera att inte köra den skotska stilen utan att faktiskt ta på dig ett par kalsonger under.

Klä dig i oömma kläder och efter väder

Att vara på festival kan vara rätt stökigt. Om du sover i tält kommer du ibland sova i dina kläder för att det är kallt. Du har inte möjlighet att ta med dig en stor garderob utan har det du har. Så det är smart att jobba med lager på lager-principen så att du kan skala upp eller ner beroende på temperatur. Det kommer också vara lerigt på marken, så ta inte med dig lackskorna utan ett par slitna sneakers du med gott samvete kan slänga när du är hemma är helt rätt.

Tänk också på att den svenska sommaren är notoriskt opålitlig. Så se till att ha med dig regnkläder och att impregnera tältet innan du åker. Det finns inget som är så fel när det kommer till festivalklädsel som att vara dyngsur och bli sjuk.

Rekommenderade artiklar