Boende nära festivalen

Större festivaler pågår ofta i två eller tre dagar. Om man själv bor i närheten kan det vara möjligt att ta bil, buss eller att gå och cykla till festivalen. Men bor man längre bort blir det genast värre. Även om man bor nära kan det också vara roligt att spendera hela natten tillsammans med sina kompisar. Men vilka boendetyper är vanligast vid festivaler?

Att campa vid festivalen

De allra flesta festivaler erbjuder möjlighet att campa. Det allra vanligaste är att bo i tält, men det är kanske inte det mest bekväma sättet att bo på. Det är bara en tunn duk som varken skyddar mot ljud, ljus, väta, kyla eller värme. Man är med andra ord mycket utsatt för alla olika element runt omkring tältet.

Fördelar och nackdelar med tält

Att tälta har både fördelar och nackdelar precis som många andra boendesätt. En stor fördel som många festivalbesökare prioriterar är att man bor precis inpå festivalen, även om man såklart också kan välja campingar längre bort om man vill det. En annan fördel är att man i regel kommer undan ganska billigt, speciellt om man delar tält med en eller flera vänner. Dessutom behöver man inte tänka på att man måste ha bil. Tält och sovsäck går att bära om man åker tåg eller buss till festivalen.

Tälten har dock också en del nackdelar. Det finns ingen toalett i dem, utan det måste man uppsöka på annat håll. Man har inte heller något direkt privatliv utan det som sägs i tältet hör alla runt omkring. På samma sätt hör man också allt annat. Tältet kan inte heller låsas och även om man sätter fast ett hänglås i dragkedjan är det lätt att komma in genom duken med en vanlig liten kniv eller sax. När man tältar riskerar man också att lera eller vatten kommer in i tältet vid en översvämning.

Husvagnscamping

Husvagnscampingarna ligger i regel några hundra meter bort från själva festivalen om man inte väljer en helt fristående camping som kan ligga mycket längre bort. I en husvagn har man lite mer privatliv, och det finns i regel möjlighet att gå på toaletten och att laga lite mat. I vissa vagnar finns det också dusch. Det här är ett sätt att bo för de lite mer bekväma festivalbesökarna som trots allt vill bo i närheten av där allt händer.

Får man bo i bilen?

Ja, i de allra flesta fall får man faktiskt bo i bilen på en camping om man så vill. Har man till exempel en van som man byggt om med säng, matlagningsmöjlighet med mera brukar det inte vara några problem alls. Man bör dock se till att ingen obehörig kan komma åt bilnycklarna.

Vad kostar campingen?

En campingplats kan variera rejält i kostnad. En tältplats kostar i regel omkring någon hundralapp per natt, men en husvagnsplats med el kan kosta omkring 400 kronor.

Rekommenderade artiklar