Köpa alkohol på festivaler

På många musikfestivaler har alkoholen en självklar roll. Många samlas för att umgås, lyssna på musik och dricka. Festivalkulturen är vanlig bland många ungdomar, men om man inte har koll på alkoholen och dricker ansvarsfullt kan det bli farligt. Men går det att köpa alkohol på festivalen eller måste man ha med sig den?

Köpa alkohol innan avresan

Ett alternativ är att köpa alkohol i god tid innan festivalen och att sedan ta med sig den. Hos Vinoteket finns ett stort sortiment och det är lätt att hitta det man gillar. Att köpa rätt mängd alkohol kan dock vara svårt och att släpa runt på massor av flaskor eller burkar kan vara jobbigt om man inte har möjlighet att åka bil till och från festivalen.

Ha koll på alkoholförbrukningen

Väl på plats gäller det sedan att man kar koll på sin förbrukning v alkohol. Det kan vara lättare att drabbas av alkoholförgiftning om man inte behöver gå och köpa mer alkohol. Har man med sig alkohol behöver man inte heller tänka på kostnaden för att köpa den på plats och då är det också lätt att se mellan fingrarna på hur mycket man egentligen dricker.

Var köper man alkohol på festivalen?

När det gäller alkohol på festivaler är det vanligt att man kan köpa sådant på flera ställen, om alkohol är tillåtet vill säga. Det brukar finnas öltält, serveringar och en hel del annat som säljer både öl, vin och sprit samt cider och flera drinkar. Sedan finns det förstås också generösa personer som gärna bjuder av sin egen alkohol. Generellt sett är det inte vidare svårt att få tag i alkohol på en festival.

Åldersgränser och alkohol

För att få köpa alkohol på Systembolaget ska man ha fyllt minst 20 år. På en festival gäller dock 18 års åldersgräns och det är inte ovanligt att det slarvas med kontrollerna även om det inte ska ske. På flera festivaler är det inte alls tillåtet för personer som är under 18 år att vistas på vissa områden.

Får man ta med sig alkohol in på festivalområdet?

Om man får ta med sig medhavd alkohol in på festivalområdet kan variera. Ofta får man inte ha med sig sådant, men en tom vattenflaska går i regel bra. Ska man däremot övernatta på camping i anslutning till festivalen kan man ha egen alkohol där och dricka i tältet eller husvagnen. Om man tar med sig egen alkohol trots att man inte får kan den beslagtas och man kan också bli avvisad från festivalområdet. Läs därför på kring vad som gäller innan du åker till festivalen.

Rekommenderade artiklar