Anordna musikfestival – Så mycket kostar det

Funderar du på att anordna en egen musikfestival? Då har du en hel del planering och pyssel framför dig. Idag finns det festivaler i alla möjliga storlekar, från mindre och mer privata, till riktigt stora där människor över hela världen samlas för att ta del av musik och umgänge. För att du ska lyckas med din festival är det viktigt att sätta upp en budget, precis som inför alla större tillställningar eller projekt. Den fråga som många ställer sig är dock inte hur man ska få tag på pengarna i fråga, utan hur mycket en festival kan komma att kosta. Det reder vi ut här!

Räkna kostnader till musikfestivalen

Det är omöjligt att säga exakt hur mycket din musikfestival kommer att kosta dig, men det vi däremot kan göra är att underlätta när det är dags att sätta en budget. Är den en mindre festival kan du med fördel fixa en hel del själv, t.ex. köpa dekorationer från Partytajm.se eller ha hemmagjorda snacks och tilltugg till försäljning. Är det en större festival kommer det krävas mer än så.

1. Utövare och artister

Den kostnad som kommer att vara den största, men också den som varierar mest, är när det är dags att boka festivalakterna. Här är det inte ovanligt att priserna kan variera med allt från £300 och upp till hela £2000 per artist eller band. Ju kändare bandet eller artisten är, desto högre belopp måste du också vara beredd på.

2. Anläggning- och platsuthyrning

Om du inte har tillgång till en lokal gård eller annan bra plats kommer du att behöva hyra in dig på en festivalplats i önskat område. Även här uppstår en mycket stor kostnad som varierar kraftigt. Vart festivalområdet ligger kommer vara avgörande för priset, men också popularitet och storlek är av betydelse. Om det inte finns någon scen på plats kommer du även att behöva betala för detta. En mindre scen kostar runt cirka 8000 kronor, medan en riktigt stor kan hamna på 250.000 kronor eller mer.

3. Hyra utrustning

Till din musikfestival kommer du att behöva utrustning, men hur mycket utrustning behövs och hur många scener planerar du att ha? Tittar man på de PA-paket som finns kan du lyckas hitta ett för ca 9000 kronor, men detta gäller bara för en scen. Vill du ha fler scener krävs mer utrustning.

4. Personal och säkerhet

Det är ingen bra idé att låta berusade människor springa runt utan någon som helst uppsyn. Därför behöver du se till att ha personal och säkerhetsvakter på plats som kan hjälpa till där det behövs. Kom ihåg att dessa kostnader kan bli ganska höga, speciellt om du vill anordna en stor festival där många människor ska kunna samlas.

Observera att detta bara är några få av alla de kostnader du kommer att stå inför. Du kommer också behöva tänka på teknik, elkostnader, försäkringar, fotografi, moms, marknadsföring, skyltar och flyers och mycket mer.

Rekommenderade artiklar